Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023.

U skladu s pozitivnom ocjenom Europske komisije, Vijeće Europske unije donijelo je Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. i uredbu prema kojoj se utvrđuje fiksni tečaj konverzije kune u euro, 1,00 EUR = 7,53450 HRK.

Pravila preračunavanja

Uvođenje eura kao službene valute ne utječe na valjanost postojećih ugovora i pravnih instrumenata u kojima se navodi kunska valuta već se kunski iznosi koji se imaju obračunati ili platiti preračunavaju u eure po fiksnom tečaju konverzije.

Za preračunavanje se ne obračunava naknada i ne mijenja se jedinstveni broj ugovora o leasingu niti je potrebno dostavljati nova sredstva osiguranja.

Preračunati iznosi zaokružit će se na dvije decimale, u skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja:

  •  ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena (primjerice, 100 HRK = 13,27228 EUR, zaokruženo 13,27 EUR) i
  • ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan (primjerice, 50 HRK = 6,63614 EUR, zaokruženo 6,64 EUR).

Izračun konverzije

HRK
Pogrešan unos. Možete unijeti samo brojeve i točku kao znak za decimalu.
Preračunati iznos:
EUR
Fiksni tečaj konverzije: 7,53450

Dvojno iskazivanje cijena

 

Razdoblje dvojnog iskazivanja cijena započinje najkasnije 5.9.2022., a završava 1.1.2024.

Erste Leasing će dvojno iskazati vrijednosti za informacije koje daje u razdoblju dvojnog iskazivanja, a Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj utvrđene su kao bitne informacije kod ugovora o leasingu:

ugovori o leasingu koji su sklopljeni ili su bili obračunati u kunama do 31.12.2022. godine

  • kod operativnog leasinga: iznos jamčevine, iznos leasing obroka i trošak obrade ugovora te
  • kod financijskog leasinga: iznos učešća, iznos leasing rate, trošak obrade ugovora i otkupnu vrijednost objekta leasinga.

Sve detalje informacije možete pronaći na letku.

Erste Leasing pristupio je Etičkom kodeksu za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj s ciljem pouzdanog i transparentnog uvođenja eura u Republici Hrvatskoj.

Dodatne informacije

Nazovite nas na 

+385 (0)72 37 5010

 

Sve informacije vezano uz uvođenje eura kao službene valute RH možete potražiti i na stranici euro.hr.